Polish Arabic Chinese (Traditional) Czech English French Georgian German Greek Hindi Hungarian Italian Japanese Russian Serbian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Komitet organizacyjny ujawnia – około 4,000 zmarnowanych posiłków podczas ceremonii otwarcia Igrzysk

Reklama

czw., 07/29/2021 - 22:16 -- MagdalenaL

Oryginalny tytuł: "Komitet organizacyjny ujawnia – około 4,000 zmarnowanych posiłków podczas ceremonii otwarcia Igrzysk Olimpijskich w Tokio"

 

Marnowanie jedzenia, które można jeszcze zjeść, lecz zostało wyrzucone stanowi również problem podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio. Podczas ceremonii otwarcia igrzysk, 23 lipca, ujawnione zostało, że 4,000 pudełek z posiłkami przygotowanych przez organizatorów, nie zostało zjedzone. Komitet organizacyjny pracuje nad tym, aby zapobiec powtórzeniu się takiej sytuacji poprzez zapewnienie, że zamówienia składane są we właściwy sposób. O informacji dowiedzieliśmy się na konferencji prasowej komitetu organizacyjnego, 28 lipca.

Z informacji wynika, że na ceremonii otwarcia Igrzysk Olimpijskich w Tokio, odbywającej się 23 lipca, około 4,000 pudełek z posiłkami z 10,000, które zostały przygotowane przez pracowników i wolontariuszy, nie zostało zjedzonych. Od tego czasu w miejscach rozgrywania zawodów miało miejsce wiele podobnych przypadków. W zeszłym tygodniu z zamówionej żywności pozostawało od 20-30%. Uważa się, że było to spowodowane błędnym oszacowaniem zamówień oraz tym, że wiele osób nie jadło z powodu napiętego harmonogramu pracy. Nadwyżka żywności została przetworzona na biogaz do produkcji energii i na paszę dla zwierząt.

„Przepraszamy za to, że doszło do strat żywności. Od tego tygodnia podjęliśmy kroki w celu zapewnienia, że zamówienia są składane we właściwy sposób i oczekujemy, że sytuacja ulegnie poprawie” – mówił Takaya Masa, rzecznik komitetu organizacyjnego na konferencji prasowej. Wyraził również zobowiązanie do zapobiegania ponownemu wystąpieniu takiej sytuacji.

 

Przewodnicząca ekipy pracującej „To bardzo rozczarowujące”

Komitet organizacyjny opracował plan zarządzania przyjazny dla zrównoważonego rozwoju, który obejmuje zobowiązanie do zmniejszenia ilości zmarnowanego jedzenia. Dziennikarka Yuko Sakita, która przewodniczyła ekipie pracującej i stworzyła plan powiedziała: „To szkoda, że po pięciu latach dokładnego planowania i dyskusji z komitetem organizacyjnym straciliśmy tak dużo jedzenia. Przy nagłej zmianie na brak publiczności i tak wielu innych zmianach, nie sądzę, że mieliśmy wystarczająco dużo czasu, ale powinniśmy byli omówić nadwyżkę z naszymi dostawcami, gdy tylko się o niej dowiedzieliśmy”.

Według pani Sakity, na Olimpiadzie w Rio de Janeiro, kucharze przygotowywali jedzenie, które w przeciwnym razie by się zmarnowało i rozdawali je potrzebującym. Jednak nie zrobiono tego w przypadku Igrzysk w Tokio, ze względu na datę ważności posiłków. „To było bardzo ważne, aby dostosować ilość żywności wcześniej, ponieważ wiedzieliśmy, że nie możemy jej nigdzie wynosić. Igrzyska wciąż trwają, więc mam nadzieję, że ludzie będą podejmować elastyczne decyzje na miejscu” – dodała pani Sakita.

 

 

Autor: 
tłum. Zuzanna Niemczyk
Polub Plportal.pl:

Reklama