Polish Arabic Chinese (Traditional) Czech English French Georgian German Greek Hindi Hungarian Italian Japanese Russian Serbian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Czy można naładować się witaminami na cały rok?

Reklama

wt., 11/24/2015 - 14:50 -- Anonim (niezweryfikowany)

Sezon owocowo-warzywny w pełni, więc chcesz nasycić się nimi na cały rok? Sprawdź, czy pochłanianie bomb witaminowych na zapas ma sens. Witaminy i minerały są niezbędne dla zdrowia każdego człowieka. Wpływają nie tylko na rozwój, kondycję fizyczną i samopoczucie, ale pełnią też funkcje regulacyjne i budulcowe. Organizm nie wytwarza witamin i minerałów samodzielnie dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Zapotrzebowanie zależne jest od wielu czynników, w tym od poziomu aktywności fizycznej. Osoby regularnie uprawiające sport powinny postawić przede wszystkim na produkty bogate w witaminy A i C, beta-karoten, cynk oraz selen, które charakteryzują się szczególnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Nie należy też zapominać o wzroście zapotrzebowania na witaminy z grupy B, witaminę E, wapń oraz żelazo.

Jak nie wpaść w witaminową pułapkę?

Zależność jest prosta - im więcej ćwiczysz tym więcej witamin i minerałów musisz przyswoić, gdyż podczas wysiłku przyspieszają procesy fizjologiczne i zwiększa się wydzielanie potu, a wraz z nim cennych minerałów. Oczywiście, jak we wszystkim tak i tu należy zachować umiar, bo hiperwitaminoza potrafi narobić więcej szkód w organizmie niż lekki niedobór któregoś ze składników. W tę pułapkę wpadają najczęściej sportowcy i osoby aktywne fizycznie, które duży nacisk kładą na poprawę swoich wyników. Dowiadując się, że witaminy i minerały wpływają na polepszenie wydolności fizycznej zaczynają suplementować je w nieograniczonych ilościach, co może odnieść skutek odwrotny od zamierzonego i w najlepszym przypadku doprowadzić do osłabienia organizmu (przy przedawkowaniu witaminy D), biegunek i nudności (witaminy C), problemów z układem neurologicznym (witaminy B6), zmian skórnych, a nawet uszkodzenia wątroby (witaminy A).

Na szczęście jednak, jeśli nie korzystamy z suplementów, to nie musimy obawiać się przedawkowania. Przy racjonalnej diecie przekroczenie dziennego zapotrzebowania na większość witamin i minerałów jest praktycznie niemożliwe. W tym przypadku zdecydowanie łatwiej o niedobory tych składników, zwłaszcza w naszej strefie klimatycznej, gdzie mrozy występują od listopada do marca, a słońce świeci średnio przez 1728 godzin, czyli tylko 75 dni w roku.

Warto najeść się na zapas?

Choć spoglądając za okno wizja pochmurnego nieba i padającego śniegu wydaje się odległa, to już dziś warto zabezpieczyć się przed niedoborami witamin i składników mineralnych na okras jesienno-zimowy. Sprzyja temu nie tylko słoneczna aura, ale też bogactwo kolorowych, aromatycznych i przede wszystkim pełnowartościowych owoców i warzyw. Tylko, czy aby na pewno można , najeść się ich na zapas?

Niektóre witaminy mogą być magazynowane przez organizm, inne należy uzupełniać każdego dnia. Do pierwszej grupy należą przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A,D,E,K. Najwięcej jest ich w mięsie (w tym głównie wątróbce), tłustych rybach, nabiale, olejach i margarynie, ale w sezonie letnim warto postawić na źródła roślinne. Marchewka, pomidory, czerwona papryka, morele i brzoskwinie - dostarczają witaminy A. Natka pietruszki, zielona i czerwona papryka, szpinak i czarne jagody - to bogactwo witaminy E. Witaminę K czerpać możemy z brokuł, sałaty, jarmużu czy brukselki, a witaminę D z promieni słonecznych.

Lato wydaje się więc najlepszą porą, aby dostarczyć sobie wszystkich tych witamin w ilościach zabezpieczających nas na całą zimę.Trzeba jednak uważać, bo ich nadmiar szkodzi, a wręcz bywa toksyczny.

Oprócz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które organizm jest w stanie kumulować i w razie potrzeby uwolnić do krwioobiegu, istnieje druga grupa, czyli witaminy rozpuszczalne w wodzie. Tych witamin nie potrafimy magazynować. Do tej kategorii, należą: B1, B2, B3,B4, B5, B6, B7, B9, B12 oraz C.

Witaminy z grupy B znajdziesz nie tylko w mięsie, jajach, nabiale i zbożach, ale też w szpinaku, brokułach, kalafiorze, kapuście czy brukselce. Natomiast w przypadku witaminy C wybór jest niemal nieograniczony - występuje bowiem w większości świeżych owoców i warzyw. Najlepsze jej źródła to: czarna porzeczka, natka pietruszki, pomidory, papryka i ziemniaki.

Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie usuwany jest z organizmu, więc produkty w nie bogate należy spożywać każdego dnia. Zamiast więc ładować sezonowe warzywa i owoce do żołądka, załaduj je do zamrażarki. W ten sposób zachowasz ich cenne właściwości i będziesz mógł cieszyć się nimi przez cały rok.

Paulina Tomanek

Polub Plportal.pl:

Reklama